Reproduktion

Inseminering af hopper

Ved inseminering af hopper udfører man typisk follikelkontrol. Follikler er de store væskefyldte ”blærer”, som ses på hoppens æggestok ved scanning. Heri ligger ægcellen, som frigøres ved ægløsning, hvorefter den transporteres via æglederen. Undervejs sker en evt. befrugtning.

Ved follikelkontrol undersøger man æggestokkene ved scanning for at kunne inseminere så tæt på ægløsningen som muligt. Bliver ægget befrugtet i æggelederen går der ca. en uge før fosteret kommer ned i livmoderen.

Inseminering med fersk sæd foregår ved, at hoppen insemineres umiddelbart efter tapning.

Inseminering med kølesæd foregår ved, at sæden blandes med en fortynder, som sikrer dens overlevelse en rum tid og herefter køles ned til 5 grader. Nu kan sæden sendes i en kølecontainter til andre steder i landet (max 48 timer transport). Inseminering med kølesæd skal helst ske så tæt på ægløsning som muligt. Ved scanninger af æggestokke m.v., finder man det mest optimale tidspunkt for inseminering.

Hoppen kan ligeledes insemineres med sæd, der har været frosset ned, ofte i en længere periode (måneder-år). Disse froststrå med sæd opbevares ofte hos bestemte dyrlæger rundt i landet, der har dem på lager. Insemineringen skal foretages inden for 8 timer fra ægløsning. Dette kræver derfor scanning af hoppen med 8 timers mellemrum.

Højgård Hesteklinik har stor erfaring i reproduktion og foretager mange inseminationer - Ring til os på 75801999 eller send en mail til aarhus@hhvet.dk for at booke en tid.