Gødningsprøver - ormekur

Bændelorm hos voksen hestBændelorm hos voksen hestAlle heste bør undersøges inden behandling
Hver hest i et hestehold bør undersøges for orm, da alle heste har orm i små mængder. Det er kun de heste med mange orm, som i værste tilfælde kan blive syge af ormene, der skal behandles. I en hesteflok er det typisk ca. 20 % af hestene huser 80 % af ormene. Ved behandling af alle heste i en hesteflok er der en meget stor risiko for, at ormene i hesteflokken eller stalden udvikler resistens (behandlingssvigt) imod ormemidler.

Det er vigtigt, at man i stalden bliver enige om en fælles strategi for, hvornår der skal udtages gødningsprøver - og hvornår man skal behandle de heste, der har et højt indhold af ormeæg i gødningen. Hvis disse beslutninger sker individuelt opnår man ikke en effektiv ormebekæmpelse.


Hvis man har mistanke om, at der er udviklet ormemiddelresistens i en hesteflok, kan man udtage stikprøve-gødningsprøver fra behandlede heste 14 dage efter ormemiddelbehandling for at se, om der er udviklet resistens.

Hestene skal undersøges for orm før og efter græsningsperioden.
Gødningsprøver for hesten orme tages bedst foråret og efterår. Det anbefales, at som minimum føl, plage, unge heste og andre særligt udsatte heste også bliver undersøgt for orm efter græsningsperiodens slut (august/september). Gødningsprøver i løbet af vinteren har en stor risiko for at være falsk negative, da ormene går i dvale i løbet af vinteren. Hvis man mistænker at hestene huser bændelorm, skal der udtages gødningsprøver om efteråret. Disse analyseres efter en anden teknik. Det er derfor vigtigt at oplyse dyrlægen, hvis denne undersøgelse ønskes.

Orm er et almindelig kendt problem hos stort set alle heste